Mina tips till dig som skriver historiskt

Att skriva historiskt är spännande och intressant men det kräver en del av författaren. Det är mycket att hålla reda på. Här kommer några tankar och idéer som jag har använt mig av under skrivandet.

Hitta balansgången mellan fakta och att skriva från hjärtat.

För mycket fakta göra romanen tung och svårläst

För lite fakta gör att man förlorar i trovärdighetTidslinje

Använd en tidslinje där alla yttre händelser är väl förankrade så man inte villar bort sig i tid och rum.

Exempelvis ett långt pappersark som man skriver in årtal och använder postitlappar i olika färg för karaktärerna och yttre händelser såsom krigsutbrott, farsoter, födslar, dödsfall mm.

Fördel: Lätt att plocka bort och lägga till karaktärer och andra påhittade händelser.

Karaktärer

Bygg upp en bild av dina karaktärer innan du börjar skriva. Använd gärna tankarna som finns i boken Skriv på av Elisabeth George och Story Engineering av Larry Brooks.

Ställ frågorna till dina karaktärer. Vilken personlighetstyp tillhör de. Kroppsspråk, rädslor, styrkor, mål i livet bakgrund osv. Har du denna bild klar är det lätt att veta hur han/hon kommer att reagera i olika situationer. När karaktärerna nu börjar ta form kan du med författarens rätt börja fantisera om vad som händer bakom kulisserna, vad de tänker och känner.

Dramaturgiska kurvan – vändpunkter

Det kan ibland vara svårt med naturliga vändpunkter när berättelsen spänner över lång tid. Då försöker jag väva in de i historiska händelser såsom krigsutbrott, svältperioder, missväxt då det med automatik blir en förändring för det människor som påverkas. Detta är ett knep jag använder mig av ibland.

Språket och moderna tankar

Undvik att tänka som en nutidsmänniska. Försök istället att gå in i karaktärens huvud och tänk utifrån den tidens värderingar. De var färgade av sin tid och innan man dömer ut exempelvis en kvinna som svag när hon inte lämnar ett destruktivt förhållande bör man nog tänka en gång till. Vad hade hon för möjligheter i den tid de levde. De kanske var starka på sitt sätt och kämpade utifrån de förutsättningar som fanns då.

Vad språket gäller så är det viktigt att inte använda otidsenliga ord såsom mallig, smart, läskig, mysig mm.

En annan viktig sak att tänka på är tilltalsnamnet du. Det började användas allmänt en bra bit in på 1900 talet.

Exempel: Vet du inte hur man uppför sig?      Blir bättre med: Vet hon/han inte hur man uppför sig?

För att få till ett mer tidstypiskt språk kan man välja att skriva dialogerna på dialekt. Svårt men för den som behärskar dialekten till hundra procent kan de bli riktigt bra.

 

Tips på användbara webbsidor:

www.digitaltmuseum.se         en jättebra sida där föremål och fotografier från en stor del av Sveriges museer finns inlagda

www.lantmateriet.se               här kan man hitta gamla kartor

www.historia.se                       historisk statistik ex.vis mått och vikt. Hur mycket en viss summa pengar var värd ett visst år jämfört med idag  

www.ortshistoria.se                där kan man jämföra invånarantal mellan svenska städer vid olika årtal

www.smhi.se/kunskapsbanken    där hittar man historiskt väder

Ni som läser detta har säker många fler uppslag och idéer. Dela gärna med er på min facebooksida 

 https://www.facebook.com/jvpublishing


 


Recension Tira Tiger Förlag

Bohuslänsk 1800-tal

2020-01-20

Fiskarens dröm av Viveca Österman. JV Publishing 2019. 408 sidor.

En beskrivning av fattiga människors öde runt Göteborg från 1850 och 40 år framåt.

Bokens huvudperson är Christoffer, som gärna vill bli fiskare och torpare, men som tvingas ut i arbetslivet vid 17 års ålder och börjar arbeta på ett båtvarv på Lindholmen. Men Christoffer är en orolig själ som provar på både sjömansliv och smuggling, samt havsfiske utanför Danmarks kust innan hans dröm om ett eget torp infrias.

Författaren har utgått ifrån sin egen släkthistoria, men boken är en roman, inte en biografi. Vi får möta ett stort persongalleri då familjerna är stora med många barn. Kvinnorna föder barn vartannat år, men är samtidigt starka och arbetsamma. Männen som jobbar på varvet har en tendens till att dricka och spela bort lönen, och kvinnorna får ta till olika tricks för att få ut åtminstone lite pengar, samtidigt som de strävar efter att få egna inkomster vid att utföra kvinnoarbeten åt andra.

Jag sträckläste boken, den var så spännande med alla dessa människoöden från Bohuslän. Speciellt kvinnorna fascinerade mig. Det skandinaviska 1800-talet påminner om det nutida Afrika, med många starka kvinnor. Skillnaden är att även männen slet tungt för svältlöner och försökte organisera sig i arbetarrörelser. Men tiden var inte mogen än.

Författaren har en imponerande kunskap om olika fiskemetoder, redskap och båttyper som användes under senare hälft av 1800-talet. Därtill beskriver hon detaljerat hur arbetet med byggandet av metallskrov försiggick på varven, det hårda slitet som bröt ner arbetarna till missbruk och för tidigt åldrande. Miljön är beskrivit så man tycker att man är där.

I dialogerna används ett avslipat dialektalt språk som framhäver personernas bakgrund men inte är störande dialekt.

Språket flyter lätt.

Strukturen är klart framåtdrivande utan tillbakablickar, så vi hela tiden har koll på det växande persongalleri eftersom kvinnorna vartannat år föder det ena barnet efter det andra och familjen växer.

Jag kan absolut rekommendera denna boken även för de som inte räknar sig som målgrupp då det helt enkelt är spännande livsöden som beskrivs.

Sagt om FISKARENS DRÖM - några läsarröster


Boken Fiskarens dröm:
"Jag läser inte så ofta romaner och boken behöver fånga mig ganska direkt för att jag skall bli fängslad och det gjorde Fiskarens dröm!
Jag läste lite varje kväll och ofta längtade jag till den stunden för det var så givande att följa karaktärerna och vad som skulle hända här näst.
Den är lättläst och har förstås ett extra värde i den lokala förankringen för mig och den tiden; hur var det då? Detta har författaren fångat på ett ypperligt sätt med rätt känsla; man förstår slitet och kan leva sig i det utan att det blir en eländesbeskrivningen. Kärleken till karaktärerna genomsyrar boken och sprider sig till mig som läsare som blandas med min kärlek till den tiden, personerna och platserna och gör att boken blir så givande för mig.
En varm och synnerligen bra berättelse om hur det kan vara i processen att vilja nå sin dröm och hinder och mer eller mindre bra strategier man väljer längs vägen.
Glädjen i det yrke han valt som "sitt" med den kunskap och talang han för som i det här fallet inrymmer en stark frihetskänsla som gestaltas på ett äkta sätt. Kvinnornas situation och slit och hur mycket det krävs för att "gå mot strömmen" fångas på ett trovärdigt sätt och här finns flera starka kvinnoporträtt.
Tydligt blir också den omfattande research som har gjorts som kommer fram i detaljbeskrivningar (i t ex varvsarbetetsbeskrivningen) gör gestaltningen trovärdig.
Jag ser framemot Del 2!"

Idé & Livskraft - Monica BergfeltLäste fiskarens dröm med oerhörd stor behållning. Det var så spännande att läsa om historiska miljöer från min hemstad Göteborg. Blev imponerad av alla små detaljer t e x om hur arbetet på Lindolmens varv gick till och hur människors liv såg ut. jag förflyttades till en annan tid och jag väntar med spänning på nästa del. Om ni har läst per Anders Fogelströms serie om Stockholm så finns här ett svar från Göteborg !

Enjoy Movement - Elisabeth Frisk


Ett riktigt bra julklappstips tycker jag. Fantastiskt bra skriven och är väldigt fängslande. En bladvändare, man är fast. Ger den fem ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Längtar efter att få läsa uppföljaren.

Berit Williamsson

Medryckande skildring av en släkts strävsamma liv för att nå sitt mål. Inspirerande för att leta "egna rötter"

Hans Karlsson

Mina tips när skrivkrampen sätter in

Skrivkramp är något som drabbar de flesta någon gång. Det blir totalstopp och det går inte att få ur sig ett vettigt ord. Det kan bero på en mängd saker. Kanske livet själv kommer emellan och ställer krav på oss som vi inte räknat med. Dödsfall, sjukdomar osv.

Känns det igen av någon därute?

 

Här är mina personliga tips att komma tillrätta med detta.

 

Gör något annat en tid

Pressa dig inte med att skriva när det blir stopp. Gör något annat. Gå till gymmet, spring, jogga, gå en skogspromenad, hugg ved, påta i trädgården. Vad som helst som passar dig. Vid fysisk aktivitet stimuleras hjärnan omedvetet och kreativiteten ökar. I mitt fall har de mest briljanta idéerna kommit just under en löprunda. Svettig och varm har jag satt dem på pränt så snart jag kommit innanför dörren för att sedan plocka fram dem vid lämpligt tillfälle. Alla dessa tankar har sedan fått sin plats i min roman.

 

Skriv något annat

Släpp din roman för en tid och skriv om något helt annat. Sätt en timer på 10 minuter och skriv ex.vis om hur du mår, vad som får dig att känna rädsla, din favoritmat. Vilket nonsens som helst men SKRIV PÅ för att hålla igång skrivmuskeln. Glöm allt vad du har lärt dig av språk, gestaltning och perspektiv. Det är bara du själv som skall läsa det. Förhoppningsvis kommer så lusten för ditt skrivprojekt tillbaka.

 

Hitta ny inspiration

Läs böcker av andra författare är att bra sätt att fylla på inspirationsbanken. Är du inne i en period då du även är lästrött kan en riktigt bra film eller tv serie vara ett alternativ. Lyssna på musik eller res till en spännande plats.

Fastna inte i research

Research är viktigt, speciellt när man som jag skriver historiskt, men fastna inte i för mycket letande efter fakta. Skapa storyn först och kom igång med skrivandet. Behövs fakta ta reda på dessa och komplettera i efterhand.

Låt inget störa dig

När skrivkrampen börjar släppa låt inget distrahera dig, stäng av mobilen, sitt på en skön plats där du kan jobba ostört, behåll fokus, låt bli facebook. Det är lätt att vilja fly när skrivkrampen sätter in.

Ta hjälp utifrån

Hjälper inget av detta tveka inte att ta hjälp av en skrivcoach, en skrivkompis eller testläsare. Har själv fått hjälp via Ann Ljungbergs kurser när jag kört fast. Läs mer på www.litterarakonsulter.se.

 

Detta var några av mina personliga erfarenheter. Tipsa mig gärna vad ni gör när ni kört fast med era skrivprojekt.

 

 

Lanseringen av "Fiskarens dröm"

Tack alla ni som kom på lanseringsminglet i Göteborgs Litteraturhus. Det blev ett härligt möte med både nya och gamla vänner och boken fick en härlig spridning.

Jättetacksam för all uppskattning!

I samband med min bokrelease uppmärksammades detta också i Kungälvs Posten med en helsida. Fantastiskt glädjande

Intervjun på bokmässan i samband med lanseringen finns också här
https://www.facebook.com/littkons/videos/543352286470420/